Tips voor een geslaagde verbouwing

2022-06-28
Leontien Verkaik

Een verbouwing staat in de top 10 van meest stressvolle situaties. Daarnaast kost een verbouwing vaak ook nog een superveel geld. Een optimale voorbereiding is daarom van groot belang! In deze blog komen daarom tips aanbod, lichten wij je toe hoe je het beste kan beginnen en vertellen wij je welke bouwmaterialen onmisbaar zijn.  

Waar moet ik beginnen bij een verbouwing? 

Voordat je direct begint met de muur afbreken, is het belangrijk dat er eerst een plan van aanpak wordt gemaakt. Het is van belang dat je denkt aan de volgende dingen.  

Budgetplan voor een verbouwing

Als eerste is het van belang dat het duidelijk is hoeveel geld je voor de verbouwing over hebt. Zet duidelijk op papier welke materialen je nodig hebt en hoeveel dat gaat kosten. Daarnaast is het van belang om te weten of je de verbouwing zelf gaat doen, dat je de verbouwing laat doen.  

Bij een budgetplan is het van belang dat alle kosten verzameld worden. De kosten kunnen goed overzichtelijk geplaatst worden in een Excelbestand of op een ruitjesblok. Vergelijk op internet verschillende prijzen en neem het hoogste gemiddelde op in jouw overzicht.  

Daarna kunnen alle kosten bij elkaar worden opgeteld. Denk bij de kosten aan eventuele aannemers, kosten voor aanvragen van een vergunning, het afvoeren van afval en de kosten van de verschillende bouwmaterialen. Houd er rekening mee dat de kosten nog hoger uit kunnen vallen. Gemiddeld vallen verbouwingen 20% duurder uit.  

Tijdsplanning voor een geslaagde verbouwing

Een verbouwing kost niet alleen veel energie maar ook veel tijd. Daarnaast zijn er vaak extra handjes nodig om de klus te klaren. Denk bij een tijdsplanning aan de volgende dingen: 

  • Zet het op papier. Tijdens op een verbouwing ren je van hot naar her en heb je een planning niet altijd goed in je hoofd. Zorg daarom dat een duidelijke planning altijd bij de hand is.  

  • Hoeveel tijd kost alles? Daarnaast is het belangrijk om helder te hebben hoe lang alles duurt en wanneer je verwacht klaar te zijn. Houd hierbij rekening met verschillende factoren. Zoals; wanneer hebben jouw vrienden tijd om een handje te helpen en wat is de levertijd van materialen? Niet elke bouwmarkt is als Profipack; vandaag besteld, vandaag nog verzonden. Zorg daarom dat de bouwmaterialen op tijd besteld worden.  

Let op: Een verbouwing duurt bij 8 van de 10 verbouwingen langer dan van tevoren ingeschat was. 

Benodigdheden voordat je gaat verbouwen 

Voordat de verbouwing daadwerkelijk van start kan gaan moeten er materialen van goede kwaliteit in huis zijn. Tijdens en na het slopen is het namelijk belangrijk om de werkplek weer netjes op te ruimen. In puinzakken kan bouw- en slooptafval goed worden afgevoerd. Door gebruik te maken van puinzakken in plaats van normale afvalzakken, voorkom je dat het afval alweer op straat ligt voordat je bij de auto aankomt.  

Om te voorkomen dat jouw meubels, muur of vloer volledig onder de stuc, stof of verf komen te zitten, is er bouwfolie. Bouwfolie is er in verschillende diktes en maten. Als laatste is het handig om verschillende klustapes in huis te hebben voor een verbouwing. Ducttape is handig voor tijdelijke reparaties en schilderstape is onmisbaar wanneer je van plan bent te gaan schilderen.