Wat doet een duurzame constructeur?

2023-04-01
De duurzame constructeur

Een duurzame constructeur houdt zich bezig met het ontwerpen en construeren van bouwwerken  met een positieve impact op het milieu en het maximaliseren van de energie-efficiëntie. Dit omvat  het gebruik van zo veel mogelijke lokale materialen, energiebesparende ontwerpen en het minimaliseren van afval  en CO2-uitstoot.

Waar een duurzame constructeur op let bij het adviseren van klanten: 

  1. Het gebruik van duurzame materialen zoals hout met FSC-keurmerk, kalkhennep of rammed  earth.  Maar ook het gebruik van lokale materialen zoals lokale houtsoorten (vuren) en lokale gewassen zoals hennep.
  2. Het hergebruiken van bouwmaterialen. Daarbij kan worden gedacht aan hergebruikt hout of  hergebruikt staal. Ook kan ervoor worden gekozen gehele bouwconstructies inclusief de  bestaande fundering her- te gebruiken.
  3. Het minimaliseren van overbodig materiaalgebruik door constructies zo efficiënt en slim  mogelijk te ontwerpen. 
  4. Het optimaliseren van de bouwplanning en materiaaltoepassing om onnodige transport- en  logistieke bewegingen te vermijden en de hoeveelheid embodied carbon te verminderen.

Kortom, een duurzame constructeur ontwerpt en bouwt gebouwen met een minimale impact op het  milieu en maximaliseert de energie-efficiëntie. Door duurzame technieken en materialen te  gebruiken, kunnen ze bijdragen aan een meer duurzame toekomst.

Wat kost het inhuren van een duurzame constructeur?

De kosten voor het inhuren van een duurzame constructeur kunnen variëren, afhankelijk van  verschillende factoren, zoals het type project, de omvang van het project, de locatie, de ervaring van  de constructeur en de duurzaamheidsdoelstellingen van het project. 

Over het algemeen liggen de kosten voor het inhuren van een duurzame constructeur hoger dan die  van een traditionele constructeur, omdat er meer aandacht wordt besteed aan  duurzaamheidsaspecten en er vaak specifieke expertise en kennis vereist is op het gebied van  duurzaam bouwen.

De kosten voor een duurzame constructeur kunnen op verschillende manieren worden berekend,  bijvoorbeeld door middel van een uurtarief, een vast bedrag voor het hele project of een percentage  van de totale bouwkosten.

Het is belangrijk om te onthouden dat het inhuren van een duurzame constructeur kan resulteren in  kostenbesparingen op de lange termijn vanwege lagere energiekosten en onderhoudskosten, evenals  een hogere waarde van het gebouw. Het is daarom verstandig om de kosten van een duurzame  constructeur in perspectief te plaatsen en te kijken naar de totale kosten en voordelen van het  project op de lange termijn.

Duurzame constructeur in Amsterdam 

Er zijn verschillende duurzame constructeurs gevestigd in Amsterdam. Hieronder staan een aantal  bedrijven die zich richten op duurzaam bouwen en constructies: 

NAP Ingenieurs: Dit ingenieursbureau in Amsterdam heeft ruime ervaring in duurzaam ontwerpen en  bouwen. Ze hebben verschillende duurzame projecten gerealiseerd, waaronder gebouwen in cross  laminated timber (CLT), laminated veneer lumber (LVL) en houten kanaalplaatvloeren, maar ook  traditionele houtskeletbouw en passiefhuizen. Ook zijn zij gespecialiseerd in het hergebruiken,  doorrekenen en aanpassen van bestaande constructies. 

Deerns: Dit bedrijf is gespecialiseerd in duurzame engineering en heeft ruime ervaring in het  ontwerpen van duurzame gebouwen en constructies. Ze werken onder andere aan projecten op het  gebied van gezondheid, energie-efficiëntie en circulariteit.

Karbouw: Dit aannemersbedrijf is gericht op duurzaam bouwen en heeft ruime ervaring in het  ontwikkelen van duurzame projecten. Ze werken onder andere aan projecten op het gebied van  circulair bouwen, energieneutraal bouwen, en CO2-neutraal bouwen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van bedrijven die actief zijn in duurzaam bouwen en constructies  in Amsterdam. Het is aan te raden om verschillende bedrijven te vergelijken en te kijken welk bedrijf  het best past bij uw specifieke project en duurzaamheidsdoelstellingen.