Welke buizen om het netwerk te maken voor afzuiging van houtwerkplaats

2024-02-06
Ducomat

Welke buizen kiest u om het netwerk van slangen te maken voor de afzuiging van uw houtwerkplaats ?

 

Uw houtatelier, uw werkplaats, moet uitgerust zijn met een krachtig en efficiënt systeem voor stofafzuiging. Het houtstof dat vrijkomt tijdens het productieproces is één van de oorzaken van beroepskanker. Er werd een Europese regelgeving opgesteld om de blootstelling van de medewerkers in de houtsector aan dit potentieel kankerverwekkende houtstof te beperken.

De componenten die worden gebruikt door installateurs van systemen voor stofafzuiging zijn over het algemeen gemaakt van gegalvaniseerd staal, in een dikte van 0,7 tot 1 mm. Door depressievariaties in de leidingen, kunnen de leidingen gekneld worden. Om eventuele knelling van uw leidingen te voorkomen, zal de installateur van spaanafzuigsystemen bij voorkeur leidingen van gegalvaniseerd plaatstaal gebruiken, met een dikte van 1 mm voor de diameters groter dan 350 mm. Bij diameterskleiner dan 350 mm zijn de buizen vaak 0,7 mm dik. Het wordt niet aanbevolen om buizen te gebruiken die zijn gemaakt met gegalvaniseerde staalplaten die minder dik zijn. Hun weerstand tegen slijtage en depressie is beperkt.

Gegalvaniseerde stalen buizen voor het afzuigen van spanen zijn vaak verkrijgbaar in lengtes van 0,5 meter, 1 meter en 2 meter. Meestal geven installateurs de voorkeur aan het plaatsen van leidingen van 1 meter lengte wanneer de diameter meer dan 400 mm bedraagt. Zo vermijden zij het risico van knelling bij een plotselinge verandering in depressie, omdat de weerstand van een leiding van 1 meter lengte groter is dan die van een leiding met 2 meter lengte. Bovendien zijn deze buizen gemakkelijker te hanteren tijdens de montage.

De buizen voor de afzuiging van spanen zijn, net als alle andere componenten, voorzien van randen waardoor ze aan elkaar kunnen worden bevestigd met verschillende soorten ringen. Deze ringen hebben allemaal dezelfde functie, maar kunnen verschillende kenmerken vertonen waar installateurs van afzuigsystemen voor spanen naar op zoek zijn.

De gegalvaniseerde stalen buizen, geschikt voor de samenstelling van een slangennetwerk voor de afzuiging van houtwerkplaatsen, hebben de volgende kenmerken:

  • Ze worden gebruikt voor afzuigsystemen, voor industriële stofafzuiging en voor extractietoepassingen.
  • Ze zijn glad en beperken de drukval die ontstaat door luchtwrijving aan de binnenkant van de buis. 
  • Ze zijn meestal beschikbaar in diameters gaande van 80 mm tot 600 mm.
  • De dikte van de gebruikte gegalvaniseerde plaat gaat van 0,7 mm tot 1 mm, waardoor de buizen een goede slijtvastheid hebben.
  • Ze worden geassembleerd door uitwendige inklemming in de lengterichting. De binnenzijde is dan ook perfect glad.

Uiteraard is het mogelijk om de leidingen op maat te maken. Hiervoor moet u een slijper of haakse slijper, een tang en een hamer gebruiken. Na het bepalen van de nodige maat, moet u hier 6 mm bijtellen. Markeer vervolgens de snijlocatie. Na het snijden kunt u met behulp van de tang, een rand buigen van +/- 5 mm op 45°. Buig deze vervolgens tijdens een tweede doorgang op 90 °. Daarna kunt u afstellen met een hamer.

Wilt u de buis liever niet op maat zagen, dan zijn er enkele gespecialiseerde fabrikanten die telescopische buizen leveren in diameters gaande van 80 mm tot diameter 400 mm.